Hakkımızda

Savaş Çekirge Klasik Gitar Eğitim ve Araştırma Birimi, İTÜ Maden Fakültesi bünyesinde Klasik Gitarın Ülkemizde yeterince tanınması, yaygınlaşması ve geliştirilmesi amacıyla 5 ekim 2004 de kuruldu. Üniversitemizde klasik gitarla ilgili ilk çalışmalar 1992 yılında Kültür ve Sanat Birliği’nde Savaş Çekirge tarafından başlatılmış ve O’nun aramızdan ayrıldığı 1998 yılına kadar kesintisiz devam etmiştir.

Savaş Çekirge İTÜ İnşaat Fakültesi mezunuydu. Mühendislik çalışmalarının yanı sıra, müziğin de Savaş Çekirge’nin yaşamında önemli bir yeri olmuştur. Klasik gitarın Türkiye’de yayılmasında önemli rol oynamış, gitar repertuvarının geliştirilmesi ve gençlerin klasik gitar konusunda eğitilmesi için büyük çaba göstermiştir. En büyük amacı ise, çok sevdiği üniversitesinde klasik gitar merkezinin kurulmasıydı. Gitar Merkezimizi, O’nun bu amacını gerçekleştirmek ve başlattığı “bayrak yarışı” nı sürdürmek için kurduk. Savaş Çekirge mühendislik yaşamı ile müzik yaşamının birlikte, başarı ile sürdürülebileceği konusunda iyi bir örnek olmuştur.

İTÜ Maden Fakültesi Savaş Çekirge Klasik Gitar Eğitim ve Araştırma Birimi’nde öncelikle “Gitar Eğitimi” verilmektedir. Gerçekleştirilen “Ulusal ve Uluslararası Gitar Etkinlikleri” kapsamında, “Gitar Konserleri ve Atölye Çalışmaları (Workshop)” düzenlenmektedir. Öğrencilerimizin gitar öğrenimlerinin sonuçlarını sergiledikleri “Yılsonu Konserleri” her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Merkezimizin periyodik yayını ve Türkiye’deki basılı tek gitar dergisi olan, “İTÜ Gitar Dergisi” ile tüm gitarseverlere ulaşılabilmektedir. Bu etkinliklerin yanısıra öğrencilerimiz İTÜ Radyosu’nda her hafta “Gitar Dinletisi” Programı düzenlemektedirler.

Öğrencilerimizin yurtdışındaki konservatuvarların eğitim olanaklarından yararlanmalarını önemsiyoruz. Bugüne dek önemli Gitaristleri davet etmemizi sağlayan Cervantes Enstitüsü ile ilişkilerimiz sürmektedir. 2012 haziran ayında İspanya’nın Endülüs Bölgesindeki 2 konservatuvar ziyaret edilmiş ve Gitar Merkezimize destek olunması konusunda olumlu görüşler alınmıştır. Bu konservatuvarlarla İTÜ Erasmus Programı çerçevesinde işbirliği yapılmasını sağlama aşamasındayız. Ayrıca, yurtdışındaki Gitar festivallerine ve Workshop’lara katılan başarılı öğrencilerimizi destekliyoruz. Merkezimizin diğer önemli etkinliği ise “Sosyal Sorumluluk Projemiz” dir. Bu bağlamda, civar köylerde yaşayan yetenekli lise ve ortaokul öğrencilerinin gitar kurslarımızdan ve etkinliklerimizden yararlanmalarını sağlamaktayız.

Bilim ve Sanatın bütünleştiği ortamlarda gençlerin yetiştirilmesini, öğrencilerimiz ve Üniversitemiz için önemli bir gereksinim olarak görmekteyiz. İTÜ Maden Fakültesi Savaş Çekirge Klasik Gitar Eğitim ve Araştırma Birimi’nin kuruluşu, bu gereksinimi karşılama ve başka sanatsal oluşumlara örnek olabilme açısından, önemli bir adım olmuştur.

Sevgi ve saygılarımızla,

Prof. Dr. Nevin Çekirge
Gitar Merkezi Direktörü